Koersen op Madeira

18 juni 2021
Maik Stam ging samen Kay en Rick Schipper en 3 Nederlanders koersen op het Portugese eiland tegen een groot internationaal peloton

Vrijdag 12 en zaterdag 13 juni werd de 11e editie van het Biosfera Roller skate georganiseerd op de snelle Vesmaco piste van Faial. Maik had nadrukkelijk de voorkeur om te koersen in Portugal in de junioren A categorie dan de selectie wedstrijden in Nederland in Heerde. En daarbij reden bij de senioren een peloton dat van internationale klasse. Het leereffect van het kijken naar deze wereldkampioenen is van onschatbare waarde in de ontwikkeling.

Door tegen een buitenlandse tegenstanders van je eigen leeftijd te koersen kon Maik een mooie koers rijden. Als hoogtepunt op de piste was de puntenkoers de beste race. Gelijk in het begin werd er snoeihard gereden en werd het peloton uit elkaar gescheurd. Maik kon in de 2e groep het tempo dermate hoog houden dat de rijders die terugvielen uit de kopgroep werden opgeraapt en veel rijders de aansluiting verloren. Maik eindigde deze race als 6e, maar vooral het koersverloop was zeer positief.

Op zondag werd de World Inline cup in de hoofdstad Funchal georganiseerd. Maik reed een sterke koers op een snel parcours, dat met foto's thuishoort op een ansichtkaart. Helaas kwam Maik ten val op het einde en kneusde hierbij zijn pols, zo bleek in het ziekenhuis.

Maik was naar Madeira samen met Jeremy Brinkers van KTT Zuidwest. Daarnaast was ook trainer Kay aanwezig met tweelingbroer Rick en Beau Wagemaker. Zij reden voornamelijk voor de World Inline Cup. Zowel Beau als Kay eindigden als 8e op de marathon.