Titels, medailles, baanrecords en persoonlijk records op het Nederlands Kampioenschap Sprint en 3000 meter afstanden

Titels, medailles, baanrecords en persoonlijk records op het Nederlands Kampioenschap Sprint en 3000 meter afstanden

6 december 2016
Het weekend van 3 en 4 december stond in het teken van het NK Sprint en afstanden. Twee spannende dagen waar duidelijk werd wie er de beste zou zijn op deze afstanden.

NK Sprint dag 1

De NK Sprint bestaat uit de afstanden 500 en 1000 meter. Deze worden twee keer verreden, verdeeld over twee dagen. De eerste dag kende al prachtige uitslagen. 

Junioren B

Op de 500 meter bij de dames wist Rachelle van de Griek naar een derde plaats te rijden in een tijd van 40,69. Naomi Verkerk zette de zesde tijd neer en Machteld Booms kwam met 43,19 op een vijftiende plaats te staan. 

De 1000 meter ging Rachelle nog wat makkelijker af en kwam in 1.21,50 over de streep. Genoeg voor een tweede plaats. Ook Naomi zette een mooie tijd neer en kwam op plaats 7. Machteld Booms sloot de lijst voor de Schaatsacademie af bij de dames op eveneens een 15de plaats. 

Op de 500 meter bij de heren vonden we alle rijders van de Schaatsacademie terug in de top 10 met bovenaan Janno Botman. Hij snelde naar de overwinning op deze afstand in een tijd van 37,67. Wessel Ubink kwam op een 8ste plaats uit gevolgd door Daan Kool op de negende. 

De 1000 meter wist Janno niet te winnen maar werd knap 2e in een persoonlijk record van 1.13,88. Wessel zette zichzelf weer op een achtste plaats en Daan kwam tot de 11e plek. 

Junioren A

De 500 meter voor de dames werd op de eerste dag al een succes. Isabelle van Elst begon het toernooi met een baanrecord van 39,94 en was hiermee ruim een tiende sneller dan de nummer 2 op deze afstand. Lina Miedema en Josien van der Wal reden eveneen mooie tijden waarmee ze zich op een 5e en 6e plaats terug vonden.  Dit gold ook voor de 1000 meter waar zij dezelfde posities behaalde. Isabelle werd hier echter tweede en moest Jutta Leerdam voor zich dulden. 

Bij de heren stond Remi Blom aan de start na opgeroepen te zijn van de reservelijst. Zijn 500 meter besloot hij in een tijd van 38,97 en reed hiermee 2 tienden van een seconden boven zijn persoonlijk record. De 1000 meter reed hij in 1.16,15 wat genoeg was voor een dertiende tijd. 

NK Sprint dag 2

Junioren B

Ook op dag 2 werd er hard gereden. Waar er bij de dames ook een baanrecord neergezet werd zette Rachelle wederom een mooie tijd neer. Met 40,71 werd zij derde op de tweede omloop van de 500 meter. Naomi kwam op een 7e plek en Machteld wist zichzelf ten opzichte van de eerste dag goed te verbeteren door een 9e tijd neer te zetten. 

Op de 1000 meter eindigde Rachelle in een persoonlijk record van 1.20,70 en werd hiermee eerste. Naomi kwam op een 5e plaats terecht en Machteld reed in een PR naar de 7e plek. 

De dames vonden zichzelf allemaal terug in de top 10 van het klassement na vier afstanden waarvan Rachelle een zilveren medaille omgehangen kreeg. 

Junioren A

Uiterst spannend was het op dag twee bij de dames. Isabelle stond tweede in het klassement op een klein verschil. Op de 500 meter wist zij weer iets terrein te winnen op haar voorganger en scherpte haar baanrecord van een dag eerder aan naar een tijd van 39,79. Lina bleef constant in haar tijd te opzichte van dag 1 en Josien verbeterde haar 500 meter tijd met 3 tienden. Beide vonden ze zichzelf op een 6e en 5e plek terug. 

De 1000 meter was de beslissende afstand voor de titel. Isabelle kon met een geweldige tijd van 1.19,88 haar tegenstanden niet genoeg van zich af houden en moest genoegen nemen met een tweede plaats. Josien reed naar een knappe 4e plek en de 6e plaats was voor Lina. 

Het klassement van na 4 afstanden geeft aan dat de dames het wederom goed gedaan hebben door allemaal in de top 5 te eindigen waarbij het zilver voor Isabelle was. 

Remi reed een erg constante tweede dag en zette bijna dezelfde tijden neer als de eerste dag. Met een 17e plek op de 500 meter en een 13e plaats op de 1000 werd hij uiteindelijk 15e in het klassement na twee dagen. 

NK Afstanden 3000 meter

De 3000 meter beloofde spectaculair te worden. Met meerder rijders bij zowel de junioren A als B was er veel om aan te moedigen. 

Junioren B

Bij de dames kwamen Emma Kant, Anna van den Bos en Femke Booms in actie. Femke zette een prachtig PR neer een schaatste naar een elfde tijd. Emma vond zichzelf terug op de 8ste plaats en Anna overtrof alle verwachtingen door 6 seconden van haar persoonlijk record af te rijden, een baanrecord van Lotte van Beek over nam en dus ook de titel te pakken. 

Ook bij de heren werd het een spannende strijd. Jurgen van der Hoorn reed hier in een PR naar een tijd van 4.13,40 en pakte de 13e tijd. Thomas van der Hoorn kwam als 5e over de streep in 4.07,46. De strijd om het brons was enorm spannend maar verloor Wesley Hollenberg nipt. Yves Vergeer pakte met een geweldige tijd van 4.02,25 de eerste plaats. 

Junioren A 

Simone Warmerdam kwam uit op de 3km. Ze zette een tijd neer die goed was voor een knappe vijfde plaats. 

Bij de heren werd het een strijd om de 3e plaats. Jeroen Janissen kwam net te kort voor brons en werd 4e. Joes Klijnsoon reed naar een 8ste plaats en Luc Heine vond zichzelf terug op de 14e plek. 

NK Afstanden 5000 meter

De 5 km werd alleen verreden door de junioren A.

Simone Warmerdam kwam in een persoonlijk record als vierde over de streep. Joes Klijnsoon en Jeroen Janissen pakte op de vijf kilometer de 5e en 4e plaats. 

 

Wilt u alle uitslagen bekijken? Klik dan op deze link!

Sponsors

Partners