Juiste timing eiwitinname verkleint ziektekans sporters

Juiste timing eiwitinname verkleint ziektekans sporters

27 juni 2017
In Sportgericht werd deze week een onderzoek gepubliceerd waaraan Schaatsacademie Noordwest heeft meegewerkt.

Tijdens seizoen 2016/2017 deed Schaatsacademie Noordwest met de baan- en RTC-selectie mee aan een onderzoek om voeding te optimaliseren. Het onderzoek werd opgezet door de VU in Amsterdam, waar de Schaatsacademie een samenwerkingsverband mee heeft gesloten. Voor de studie werd na de training gedurende het seizoen verschillende keren een voedingsdagboek ingevuld en werden statistieken over blessures en ziektes bijgehouden.

Het doel van de studie was het onderzoeken van de relatie tussen de timing van de eiwitinname en de blessure- en ziekte-incidentie bij jonge sporters. De belangrijkste bevinding is dat de schaatsers die nooit de aanbevolen eiwitinname van 0,3 gram per kg lichaamsgewicht binnen een half uur na de training haalden een 6,7 keer hoger risico hadden om vaak (> 1× per kwartaal) ziek te zijn en een 9,2 keer hoger risico hadden om lang (> 9 dagen per kwartaal) ziek te zijn dan de schaatsers die deze aanbeveling wel eens haalden.

De studie benadrukt hiermee het belang van een goede voeding voor de gezondheid. Sporters wordt aangeraden om na de training extra goed op de voeding en eiwitinname te letten. Het hele artikel over het onderzoek met alle aanbevelingen is te vinden in Sportgericht nr 3 van 2017 (jaargang 71).

Sponsors

Partners