Schaatsacademie professionaliseert werkwijze

Schaatsacademie professionaliseert werkwijze

10 juli 2018

Voor het seizoen 2018/2019 wordt de werkwijze van Schaatsacademie Noordwest verder geprofessionaliseerd. Vorig seizoen is hiermee al een start gemaakt met de introductie van ‘signaleringslijsten’. Deze tool was een succes en zal dit seizoen intensiever gebruikt worden. Dit seizoen zal de Schaatsacademie zal zich nog verder profileren op het gebied van testen en meten en is er een nieuwe structuur ingevoerd voor doel- en evaluatiegesprekken.

RTC Noordwest en Schaatsacademie Noordwest willen hiermee de kwaliteit verbeteren en beter laten zien wat er bij de ontwikkeling van talent komt kijken. De Schaatsacademie streeft ernaar een professioneel opleidingsinstituut te zijn waar kwaliteit gewaarborgd is. Het wil langjarig een permanente stroom van talenten afleveren op (inter)nationaal topniveau door het creëren van optimale faciliteiten voor de sporters.

Signaleringslijst

Om het leerproces van de sporters te monitoren en faciliteren heeft de Schaatsacademie Noordwest vorig jaar een zogenaamde signaleringslijst geïntroduceerd. Daarmee krijgt de sporter beter inzicht in zijn eigen functioneren en wordt de communicatie tussen coach en sporter gefaciliteerd. Trainer van het RTC Sjoerd Geraets over de lijst: “Met de signaleringslijst kunnen we zeker stellen dat we problemen en verbeterpunten op tijd signaleren, en zo aan de juiste punten werken. Het hebben van een goede en vaste structuur hiervoor vind ik belangrijk om niet telkens te laat te zijn”.

Testen en meten

Naast het gebruik van de signaleringslijst vormt het testen en meten in combinatie met het stellen van concrete doelen een belangrijke pijler in het programma.

Sjoerd Geraets en Rens van Korven hebben afgelopen seizoen intensief gewerkt aan de ontwikkeling van een methode om trainingsprogramma’s gerichter te kunnen schrijven voor het RTC: “We hebben een methode en werkwijze ontwikkelt om de trainingsprogramma’s of de trainingsbelasting beter te koppelen aan prestaties en testresultaten. Dat gaat nu op een makkelijke manier waardoor we relatief eenvoudig schema’s kunnen individualiseren en maximaal kunnen leren van de vorige seizoenen.”

Ook Jos de Haan, hoofdtrainer van de baanselectie is duidelijk bezig met het vraagstuk van belastbaarheid van sporters en het maken van goede programma’s. Recent studeerde Jos af als Bewegingswetenschapper met een Masterthesis gericht op de invloed van trainingsintensiteit.

Samenwerking Faculteit van Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Agelopen vier seizoenen had RTC Noordwest een samenwerking met de faculteit van Gedrags- en Bewegingswetenschappen aan de VU te Amsterdam. De VU had door de samenwerking toegang tot een goede groep proefpersonen van hoog niveau, en het RTC had voordeel door het doen van verschillende testen en toegang tot kennis van de wetenschappers aan de VU. “We hebben door de samenwerking hoog kwalitatieve data binnen onze doelgroep verzameld op allerlei gebieden. Deze data helpen ons toekomstige data te interpreteren en prestaties te verbeteren. Ik ben de onderzoekers Jos de Koning en Dionne Noordhof dankbaar voor het afnemen van de testen, het delen van hun kennis en de goede kwaliteit die ze hebben geleverd”.

Voor komend seizoen zal het RTC in elk geval meewerken aan één project. Hoofdonderzoeker Jeroen van der Eb ontwikkelt samen met het RTC technologie om feedback over de schaatstechniek aan sporters te kunnen geven. Zo wordt de tijd dat de schaatsers op één of juist twee benen staan en de slagfrequentie gemeten. Sjoerd: “We zien nu al dat waarnemingen van coaches niet altijd 100% overeenkomen met de data. Het zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden om te coachen met hulp van nieuwe technologische middelen om zo betere aanwijzingen te geven”.

Eigen apparatuur

Om de professionele werkwijze te faciliteren beschikt de Schaatsacademie sinds vorig seizoen over de hoogst aangeschreven meetapparatuur om o.a. sprongtesten en een 30sec Wingate fietstest uit te voeren. Apparatuur om ook de duurtesten op de fiets intern te kunnen doen is in bestelling. Geraets: “Ik ben trots dat we dit als Schaatsacademie hebben kunnen realiseren. Een echte meerwaarde die uniek is in Nederland”. Zowel de baanselectie als het RTC zullen gebruik maken van de eigen apparatuur.

Door de eigen apparatuur is de Schaatsacademie onafhankelijk van anderen voor de planning van testen, wat de flexibiliteit en bruikbaarheid ten goede komt. Er kan betrouwbaar, frequent en kosten effectief gemeten worden. Geraets: “Vaak doen schaatsteams allerlei testen, maar doen ze dit niet betrouwbaar, niet vaak genoeg of ontbreekt het aan een goede koppeling van testresultaten en observaties aan de dagelijkse trainingspraktijk. Wij hebben daar nu een goede oplossing voor die ons zowel op de korte als op de langere termijn een voordeel gaat opleveren”.

Resultaten op het ijs

Op verschillende vlakken timmert de Schaatsacademie aan de weg. Ondanks alle hulpmiddelen en goede faciliteiten zijn topprestaties geen garantie. Uiteindelijk moeten de sporters het zelf doen. Veel trainen, hard werken, een beetje talent en geluk hebben, en een seizoen lang plezier maken zijn allemaal ingrediënten die nodig zijn voor een mooi seizoen. Door een goede structuur en de juiste faciliteiten te bieden worden de kansen op succes echter zo groot mogelijk gemaakt!

Sponsors

Partners