Over ons

Topschaatsen in Noord-Holland en omstreken

Schaatsacademie Noordwest is verantwoordelijk voor en faciliteert talentherkenning en talentontwikkeling van schaatsers in de (schaats)regio Noordwest.

Schaatsacademie Noordwest kent twee geledingen. Eén tak vervult een functie namens de KNSB, de andere namens Gewest Noord-Holland Utrecht. Het voornaamste verschil is te vinden in de leeftijden van de schaatstalenten en in het verzorgingsgebied:

  1. Het KNSB Talent Team Noordwest (KTT Noordwest; voorheen Regionaal Talent Centrum Noordwest) faciliteert direct namens de KNSB de beste schaatstalenten in de leeftijd van 17 tot en met 22 jaar in regio Noordwest (geheel Noord-Holland en omstreken).
  2. Binnen de C-selectie en Baanselectie worden namens de Baanvereniging Haarlem en KNSB Gewest Noord-Holland/Utrecht de beste schaatstalenten van 13 tot en met 18 jaar op IJsbaan Haarlem ondersteunt.

Drie selecties

Schaatsacademie Noordwest draait in seizoen 2020-2021 met drie schaatsselecties, de KTT langebaan, KTT Inline-skaten en de Baanselectie.

Naast het faciliteren van schaatstalent worden bijscholingen en aansturing voor trainers uit de regio georganiseerd en wordt meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek. 

Toptalent

Door zijn activiteiten is Schaatsacademie Noordwest een motor en uitgangbord voor het langebaanschaatsen en inline-skaten in regio Noordwest. Opleiding van toptalenten tot internationale toppers is voor de Schaatsacademie een belangrijk doel. De basis van het programma van de selecties is het MeerJarenOpleidingsPlan (MJOP) van de KNSB, hiermee worden de sportprogramma's afgestemd tussen alle selecties in de regio.  

De bezetting van de selecties van Schaatsacademie Noordwest is uitermate sterk; de rijders behaalden bijvoorbeeld in voorbije seizoenen een groot aantal ereplaatsen bij Nederlandse kampioenschappen junioren. Bovendien is door meerdere schaatsers deelgenomen aan NK's voor Senioren en werden prijzen gewoon op internationale junioren toernooien waaronder de Viking Race, Junior World Cups en Wereldkampioenschappen Junioren. Inmiddels zijn enkele rijders doorgestroomd naar officieel door de KNSB erkende merkenteams zoals Team Jumbo-Visma, Worldstream en Team Reggeborgh.

Oprichting

In december 2012 is een begin gemaakt met het ontwikkelen en professionaliseren van de talentontwikkeling van de beste jeugdschaatsers op de Haarlemse ijsbaan door Stichting Topschaatsen Haarlem. Dit leidde in in seizoen 2013-2014 tot de oprichting van de Schaatsacademie Haarlem (later: Schaatsacademie Noordwest).

Het seizoen erna (2014-2015) is onder de vlag van de Schaatsacademie, en in nauwe samenwerking met de KNSB, IJsbaan Haarlem en Baancommissie Haarlem, het Regionaal Talenten Centrum gestart (RTC Noordwest). Deze nieuwe professionele sporttechnische infrastructuur is door de KNSB in het leven geroepen ter vervanging van gewestelijke selecties en Jong Oranje en voor een optimale ontwikkeling van regionaal toptalent in de leeftijd van 16 tot 21 jaar richting de nationale en internationale top. Sinds seizoen 2020-2021 heeft de KNSB de RTC's een andere naam gegeven: KNSB Talent Teams (KTT)

Aandachtspunten

Belangrijke aandachtspunten van Schaatsacademie Noordwest zijn:

  • professionalisering van de trainersstaf;
  • het creëren van optimale trainingsfaciliteiten, zoals beschikbaarheid van ijs, en;
  • faciliteren van de combinatie van topschaatsen en Inline met school en studie.
  • Opleiding van top talent tot top-topsporter

Naast (top)sport is immers ook een goede maatschappelijke ontwikkeling belangrijk voor de rijders. De Schaatsacademie besteedt daarom veel zorg aan het optimaal combineren van sport en school/studie. Dit komt o.a. tot uiting in een nauwe samenwerking met verschillende middelbare scholen en Hoge Scholen/Universiteiten, o.a. het Mendelcollege in Haarlem, het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp en de VU Amsterdam.

Organisatie Schaatsacademie

Het bestuur van Schaatsacademie Noordwest bestaat uit Victor van den Hoff en John van Leeuwen. Hoofdtrainers zijn Sjoerd Geraets (KTT-langebaan), Kay Schipper en Kelly Schouten (KTT-Inline-skaten) Peter van der Rol Brouwer (Baanselectie). Sjoerd Geraets is tevens hoofd schaatstechnisch beleid.

Contactgegevens

Postadres:
Stichting Topschaatsen Haarlem
IJsbaanlaan 2
2024 AV Haarlem

De STSH staat bij de KvK ingeschreven onder nr. 34282137.

Sponsors

Partners